Vyraž běhat do světa

  • by

Běháš už nějakou dobu, účastníš se závodů a chtěl/chtěla by ses porovnat s běžci jiných zemí? Možností je několik.

Tuzemských závodů se ve větší míře můžeš porovnávat s cizinci jen na velkých závodech. Například na pražských závodech RunCzechu je v současné době cizinců více než 70% ze startovního pole.

Jinou možností je vyrazit na zahraniční závody. V blízkém příhraničí Německa se koná spoustu běžeckých závodů, sám mám zkušenosti s půlmaratony a maratony v Lipsku a Drážďanech. Dobře obsazené jsou i závody v Bratislavě a Vídni, dosažitelné dobře i vlakem.

Pokud máš ambice závodit pod českou vlajkou a jsi již ve věku nad 35 let, je možné se registrovat v nejbližším atletickém klubu, za mírný poplatek se stát členem Sdružení atletických veteránů pod Českým atletickým svazem a účastnit se tak oficiálních mistrovství ČR veteránů na dráze i mimo dráhu. A v národním dresu pak můžeš startovat i na ME a MS na dráze i v hale, v bězích mimo dráhu i chůzi, vždy pod hlavičkou IAAF. Hodnotí se ročníky po pěti letech.

Například letos se koná Mistrovství světa veteránů v maratonu 13.10. v rumunské Bukurešti, příští rok ve finském městě Jyvaskyla. Mistrovství světa na dráze se pak koná počátkem října 2025 na Madeiře.

V praxi se můžete setkat s tím, že se i někteří další pořadatelé snaží svůj závod nazvat mistrovským (kraje, Evropy, světa….), aniž by závod byl posvěcen příslušnou atletickou federací. Zde se jedná vždy o soukromé aktivity a nemůžou být považovány za oficiální mistrovské závody.

Více informací k veteránskému hnutí najdete na stránkách Českého atletického svazu zde: https://www.atletika.cz/veterani/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *