Regenerace a kompenzace

  • by

Pokud to myslíte se sportováním vážně, musíte hodně trénovat. Takže si zvyšujete své tréninkové dávky, běháte více kilometrů nebo zvedáte těžší činky. Zlepšujete se, tak ještě přidáte. A najednou STOP – zranění, v lepším případě se jen dále neposouváte. A říkáte si, proč se to děje.

Odpověď se může zdát nelogická – trénovali jste příliš, přes možnosti vašeho těla. Zvolněte !!!

Aby vaše výkonnost stoupala, musíte i regenerovat a kompenzovat zátěž. Jen při správném poměru zátěže a regenerace dochází ve svalech a orgánech těla k vývoji, který umožní růst vaší sportovní výkonnosti.

Nedosáhnete špičkového výkonu bez předchozí regenerace a přípravy na zátěž. Regenerace může být pasivní nebo aktivní. Pasivní regenerace nastává při uvolnění svalu, dochází k obnově energetických zdrojů, zrychlí se metabolismus odbourávání laktátů nahromaděných při zátěži a hojí se mikropoškození svalů.

Aktivní regenerace

Aktivní regenerace umožní zkrácení času regenerace a při vhodné kombinaci je mnohem účinnější. Mezi formy aktivní regenerace patří pitný režim a výživa. Pro dostatečnou obnovu energetických zdrojů potřebujete pestrou stravu s dostatkem vitamínů, minerálů a stopových prvků. Svalová a nervová vlákna lépe regenerují při dostatku vitamínů B a C. Rovněž je nutné dodržovat správný pitný režim.

K regeneraci je vhodné využít i balneologii (lázně, vany s léčivou vodou), elektroterapie, tepelné terapie (parafín, rašelina, sauna, kryoterapie), rázové vlny a kinesiotaping.

Další formou aktivní regenerace jsou manuální metody. Mechanické uvolnění měkkých struktur, například masáží nebo použitím masážních prostředků, pomáhá odstranit bolestivé body ve svalu, zlepší pohyb vrstev fascií, odbourávání laktátu a tonizuje napětí přetížených svalů.

Pokud nechcete zůstat bez pohybu a přesto chcete regenerovat, určitě zvolte odlišný druh pohybu, sportu, než vykonáváte běžně. Třeba pro běžce je dobrou volbou plavání nebo kolo, pokud možno v nižších intenzitách. Běžci můžou v tréninku zařadit i běžky, kde šetří klouby namáhané dopadem při běhu a zároveň posilují ruce a střed těla.

Věnujte regeneraci a kompenzaci alespoň 30% času, který na vaše sportování máte. Tělo vám poděkuje zvýšenou výkonností bez zranění.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *