Doplň běhání další aktivitou!

Běh je přirozeným pohybem. Přesto pokud jen běháme, jedná se o jednostrannou zátěž. A tu je nutné kompenzovat, aby nedocházelo k přetížení pohybového aparátu a tím možnosti vzniku zranění.

Které další sporty jsou vhodné jako doplněk k běhu?

Běžky

V zimním období jsou běžky velmi vhodnou zátěží. Rozvíjejí vytrvalost, posiluje se horní část těla a paže a zároveň se šetří klouby na nohách. Bonusem je pohyb na čerstvém vzduchu v přírodě, zpravidla na horách.

Cyklistika

V letním období je kolo pro běžce výborným doplňkem. Lze rozvíjet vytrvalost a v kopcích sílu.

Plavání

Plavání je opravdu výborným doplňkem, který rozhodně doporučuji. Srdce a plíce pracuje intenzivně, ale svalové skupiny používané při běhu ve vodě spíše relaxují. Pokud neplaveme intenzivně, jedná se o plnou regeneraci.

Posilování

Posilování v mojí skupině používáme pravidelně. Posilování zařazujeme pravidelně, zpravidla jednou týdně. A to nejen pro získání síly, ale hlavně jako prevenci zranění a udržení techniky v dlouhém běhu. Pro posilování využíváme hlavně cviky s vlastní vahou, plné míče, švihadla. Rozhodně nejdeme do činek.

Veslování

Veslování – na vodě nebo na trenažeru – je velmi intenzivní. Má maximální přínos i za minimální čas tréninku.

Běh s holemi – nordic running

Běh s holemi je v podstatě kombinací běhu a běžek. Zátěž je při stejném tempu intenzivnější a přitom použití holí snižuje nárazy a tím šetří klouby. Při běhu v terénu pak zvyšuje bezpečnost běhu hlavně při sebězích. Sám tuto metodu používám jednou týdně. Více o této metodě, e-book zdarma nebo publikaci najdete na mé stránce k Nordic Runnig.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *