Pro bezpečný sport je potřeba dobrý zrak.

  • by

Polovina populace má menší či větší problémy se zrakem. Pro vlastní bezpečí sportovce i jeho okolí je potřeba, aby sportovec dobře viděl. U řady sportů nevadí brýle. Jsou však sporty, kde brýle vůbec být nemůžou, i sporty, kde sice brýle být můžou, ale z různých důvodů sportovec preferuje jiné řešení, například kontaktní čočky.

Brýle nebo kontaktní čočky?

U řady sportů brýle nevadí. Především tam, kde nedochází ke kontaktu, tedy v individuálních sportech. Sportovec tak má možnost použít své dioptrické brýle, které běžně nosí, na které je jeho zrak přizpůsoben.

U kontaktních sportů a her brýle mnohdy použít nejdou, nebo je přímo zakazují pravidla. Naopak u některých sportů jsou brýle nutné – například lyžování, plavání. Zde se používají speciální brýle, které nejen umožňují vidění, ale zároveň chrání před nepříznivým vlivem okolí – zimou, prouděním studeného vzduchu, vody.

Ve všech případech se sportovec, které potřebuje dioptrickou korekci, musí rozhodnout jakou variantu zvolí. Například i plavecké brýle se dají koupit s dioptrickými skly.

Dobrou možností jsou kontaktní čočky. Lze je použít samostatně, nebo třeba v cyklistice a plavání i v kombinaci s brýlemi bez dioptrické korekce.

Kontaktní čočky

Sám jsem v mládí běhal sprinty a střední tratě s brýlemi. Když jsem později začal běhat dlouhé, vytrvalostní běhy, tak mi při závodech začal vadit pot, stékající do očí. Přes brýle se špatně otírá. Začal jsem používat jednodenní čočky jen na závod a v případě potřeby jsem si oči utřel, nebo na občerstvovací stanici opláchl. Protože jsem měl korekci na dálku, zase jsem s čočkami hůř viděl na hodinky na ruce. Nyní se dají již sehnat i kontaktní čočky multifokální.

Volba je na každém z vás. Důležité je dobře vidět a zvolená korekce zraku byla pro sportovce bezpečná a co nejkomfortnější.

Já nakupuji kontaktní čočky v e-shopu ALENSA, který má dobré ceny, opravdu široký výběr brýlí, čoček a příslušenství a velmi krátké dodací lhůty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *