Balanční podložka v přípravě běžce

Balanční podložka je moderní tréninková pomůcka, která vám pomůže vytvarovat a udržet si pěknou postavu. Cvičení na balanční podložce umožní zlepšení koordinace pohybů a reflexů. Lze posilovat a tvarovat téměř všechny části těla. Pravidelným užíváním posiluje vnitřní svalstvo, podporuje správné držení těla.

Balanční podložka

Balanční podložky a další produkty

KINE-MAX v naší nabídce na

shop.mz-sport.cz

O co se jedná a jak balanční podložka vypadá?

Balanční podložka je zpravidla gumová vypouklá polokoule na stabilní podložce, která se dá nafouknout do požadované tvrdosti. Čím je podložka nafouklejší, tím se stává cvičení obtížnější, jelikož je těžší udržet rovnováhu. Pokročilejší cvičenci mohou půlkruh otočit a začít balancovat na pevné straně podložky.

Jak se na podložce posiluje?

Pomocí balančních cviků, které posilují zejména stabilizační systém páteře a v podstatě celého těla. To je velká výhoda, kterou jiné fitness pomůcky jen stěží dohánějí.

Kromě balancování jej využijete také k:

  • Zesílení účinků sedů-lehů, dřepů, výpadů a dalších cviků
  • Nášlapům místo stepperu
  • Protahování

Všechny pohyby vycházejí ze středu těla

Na balančních pomůckách se posiluje hlavně střed těla (CORE) – svaly hlubokého kosterního svalstva. To je velmi důležité, pokud chcete svůj pohybový aparát udržet v dobré kondici i zdraví.

Ze středu těla totiž vycházejí v podstatě všechny pohyby, které děláme. Tyto svaly si při normálním cvičení a denním režimu ani neuvědomujeme. Jejich posilování je však velmi důležité a právě díky balančním pomůckám jejich rozvoji pomůžeme.

Balanční pomůcky využijí sportovci i lidé po úrazech

Cvičení na balančních pomůckách se hodí nejenom pro ty, kteří chtějí formovat postavu, ale hojně se využívají i při rehabilitačních či fyzioterapeutických procedurách. Při cvičení využíváte váhu svého těla při různých cvicích, které jsou díky podložce daleko efektivnější.

Jak vám balanční pomůcka pomůže?

  • Posiluje hluboký stabilizační systém páteře
  • Rozvíjí vaše pohyby
  • Zpevňuje celé tělo včetně svalů, o kterých ani nevíte
  • Pomáhá správné koordinaci a stabilitě pohybů
  • Pomáhá formovat postavu a problémové partie

A to není vše. Dále:

  • Vás naučí ovládat svaly takovým způsobem, abyste dále rozvíjeli jejich funkčnost
  • Preventivně bojuje se svalovým napětím
  • Působí jako prevence zranění
  • Preventivně chrání před bolestí zad

Jak začít cvičit s balanční podložkou?

Můžete začít pouhým balancováním a později přejít na složitější cviky. Efektivní je ale i pouhé sezení na balanční podložce.

  1. Pro začátečníky doporučujeme položit bosu na zem pevnou rovnou stranou a začít balancováním ve stoje.
  2. Zkuste se postavit do středu, narovnat, zatáhnout bříško a jen stát a pravidelně dýchat.
  3. Po chvíli balancování můžete zkusit holubičku postupně na obě strany.
  4. Na závěr prvního cvičení zkuste obrátit pomůcku na půlkulatou stranu a postavit se na tu rovnou. Nelekejte se, když to nepůjde hned. To je úplně normální.

Posilovat můžete i při sezení v kanceláři

Existují i balanční podložky, které si můžete dát za záda nebo pod zadek při sezení v kanceláři. Díky této pomůcce zabráníte tomu, abyste se celý den hrbili. Preventivně tak bojujete proti bolestem zad.

Cvičit na balanční podložce je vhodné během sportovní přípravy, ale i v rámci rehabilitace po zranění nebo po úrazech. U běžců jsou často problémem bolavá kolena.

Příklady použití balanční podložky při zranění kolene:

Další cviky najdete například zde.

Balanční podložky, balanční čočky a další produkty pro posilování, regeneraci nebo tejpování najdete na našem e-shopu shop.mz-sport.cz , nyní s 10% slevou na všechny produkty. Osobní odběr v Karlových Varech nebo Chodově bez platby dopravného.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *