Doplňky stravy – bílkoviny

  • by

Máš vhodné složení doplňků stravy, které používáš? Článek s radami pro sportovce připravil vytrvalostní běžec a majitel firmy Zdravá výživa v Karlových Varech, Petr Bureš.

Užívání proteinového prášku je praktický a snadný způsob, jak zajistit optimální příjem bílkovin. Také ve srovnání s lidmi, kteří vedou sedavý životní styl, lidé, kteří vedou aktivní život, musí zajistit vyšší příjem bílkovin. V ideálním případě byste měli konzumovat různé zdroje potřebných bílkovin, které se mohou lišit v závislosti na hmotnosti a tréninku každého sportovce. Proteinové koktejly mají potenciál být fantastickým zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin, které pomáhají svalům se zotavit.

Nicméně, ne všechny proteiny jsou stejné. Čím čistší je, tím lépe. Jedna věc, kterou můžeme zaručit: v Super Vegan Proteinu najdete pouze dobré ingredience.

Přísady, které nechcete ve svém proteinu:

1. Umělá sladidla

Nejčastějšími sladidly jsou sacharóza (E954) a aspartam (E951). Umělá sladidla jsou náhražkou cukru, vytvořeného v laboratoři a někdy odvozeného z cukru samotného. Vzhledem k tomu, že jsou mnohem sladší než cukr, umělá sladidla dělají potraviny se špatnou nutriční hodnotou, mnohem chutnější. Zda jsou bezpečné, závisí na konceptu „bezpečné“.

Potraviny, které obsahují cukr ve své přirozené formě, například ovoce, mají tendenci být nutričně bohaté na živiny, s vysokým obsahem vlákniny – a chudé na glykemickou zátěž. Na druhou stranu, rafinovaný cukr konzumován ve velkém množství, zvyšuje glykémii a hladinu inzulínu, zvyšuje triglyceridy, mediátory zánětu a volné radikály. To zase vede ke zvýšenému riziku diabetu, kardiovaskulárních onemocnění a dalších chronických onemocnění. 

2. Sójový protein

Některé sójové bílkoviny mají svůj původ z geneticky modifikované sóji, což znamená, že obsahují chemické sloučeniny. Na druhá straně Super Vegan Protein, se skládá z bílkovin hrachurýže a konopí. Hrachové bílkoviny jsou bez lepku, laktózy a cholesterolu. Jsou snadno asimilované a bohaté na arginin, lysin, a glutamin, z nichž všechny jsou super užitečné pro růst svalů. Proteiny v rýži jsou snadno stravitelné, vyvažují střevní bakteriální flóru a nabízejí vysokou hladinu draslíku a fosforu. A konopí obsahuje 8 esenciálních aminokyselin pro syntézu bílkovin, stejně jako antioxidanty, vápník, draslík, hořčík a vitamíny. A esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6).

3. Kasein + WPC

Syrovátkový proteinový koncentrát a kasein jsou bohaté na laktózu a pro některá těla je obtížné je absorbovat. Jaké jsou důsledky? U některých lidí, to může způsobit otok břicha, únavu, plynatost, a dokonce i některé gastrointestinální poruchy.

4. Lepek

Citlivost na lepek může způsobit zánět, a u některých lidí, zdravotní problémy, jako je hormonální nerovnováha, kožní problémy, únava, změny nálady, a bolesti hlavy. Pokud se můžete vyhnout lepku-obsahující produkt, udělej to.

5. Dextrin/Maltodextrin

Tyto složky mohou zvýšit glykemickou zátěž, což může vést ke zvýšenému ukládání tuku. Většina z nich je spárována s geneticky zpracovanými organismy a může také způsobit gastrointestinální problémy. Proč se přidávají do proteinů? Často, aby se prášek snadněji rozmíchával.

Samozřejmě je to vaše volba. Ty jsi ten, kdo ví, co považuje za bezpečné a jak chce zacházet se svým tělem. Ale pamatujte si, že máte jen jedno tělo a příroda má tolik co nabídnout!

Představené produkty můžete zakoupit v prodejně Zdravá výživa v Karlových Varech.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *