Odrazová síla v přípravě běžce

  • by

Rozvoj odrazové síly je jednou z možností, jak zlepšit výkonnost i ve vytrvalostním běhu. Lepší odrazová síla umožní prodloužit běžcův krok při zachovaní frekvence kroku a tím zrychlení.

V tréninku se svojí skupinou používám řadu odrazových cvičení. Vyhledal jsem pro vás několik videí, na kterých je vidět jejich provedení.

V rámci rozcvičení děláme vždy běžeckou abecedu a zde vždy zařazujeme kotníkové odrazy.

Pro tyto poskoky je typická krátká oporová a dlouhá letová fáze. Jednoduše řečeno – po dokroku se soustředíme na rychlý a energický odraz, jako bychom se pohybovali po rozpálené podložce. U tohoto cviku je důležitá rychlá práce kotníku, udržet směr pohybu dopředu – netancovat do stran! Ruce pracují uvolněně běžecky.

Odpichy

Výborným cvikem na rozvoj odrazové síly jsou odpichy – my jim říkáme „jeleni“. Zařazujeme je rovněž do abecedy při rozcvičení, ale někdy je používáme i v rámci posilovacích tréninků. Občas je zařadíme i při tréninku v kopci.

Odrazy provádíme zdůrazněním odrazu a letové fáze při běžeckém pohybu. Důležitá je práce rukou a
propnutí tří hlavních kloubů (kotník, koleno, kyčel) při odrazu.

Metcalf

Oblíbeným cvikem v naší skupině je i metcalf. Ralph Metcalf, který tento cvik používal, byl prvním Afroameričanem, který dosáhl světových úspěchů v atletice. V letech 1932-1934 byl nejlepším sprinterem na světě a v roce 1933 zaběhl světový rekord na 200m. My tento cvik nazýváme po naší skvělé rychlobruslařce Martině Sáblíkové.

Žabák

Dalším cvikem, který používáme v posilovacích trénincích jsou žabáci. Stejně jako metcalf ho používáme i v kopci.

Opět dbáme především na rychlou práci kotníku – být co nejkratší dobu na podložce.

Odrazová síla nemůže samozřejmě nahradit základní vytrvalostní trénink, ale jistě má svůj význam i pro běžce vytrvalostních tratí. Zařazujte tyto cviky pravidelně do svého tréninku a výsledky se určitě dostaví.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *