Běžecké oblečení na podzim a v zimě

  • by

Podzimní a zimní trénink je základem dobrých výkonů v další sezóně. S klesající teplotou a zvyšujícím se množstvím srážek vzrůstá důležitost správného běžeckého oblečení.

Základní poučkou je obléci se na běh tak, jakoby bylo venku o 10 stupňů více. Mělo by Vám být před během mírně chladno. Po krátkém zahřátí Vám chladno již nebude a přílišné oblečení by bylo na škodu.

Oblečení v zimním období by se mělo skládat ze tří vrstev. V první vrstvě je to funkční prádlo – tílko nebo tričko a krátké nebo dlouhé funkční kalhoty. Tato vrstva odvádí od těla pot a ten tak nechladne na pokožce.

Druhá vrstva – další tričko nebo teplejší mikina – zahřeje tělo a pot posune ještě dále k povrchu.

Třetí vrstva chrání před větrem, deštěm a sněhem. Určitě by měla být voděodolná a neprofouknout. Kalhoty v zimních podmínkách by měly být oteplené uvnitř. Pokud Vám při běhu nevyhovují oteplené kalhoty, udělejte další vrstvu z běžných legín. Můžete je doplnit navrch i kraťasy nebo sukní. Určitě je vhodná i pokrývka hlavy – lehká nebo teplejší čepice, případně čelenka. Podle potřeby i lehké rukavice. Důležité je, aby kalhoty byly dlouhé přes achilovky. Určitě používejte v chladném počasí i dlouhé ponožky nebo kompresní podkolenky.

Pokud budete běhat v ranních nebo večerních hodinách, nezapomeňte na reflexní prvky nebo světýlka a čelovku. Při mrazivém počasí je vhodné použít i ochranný krém na obličej.

Neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený běžec.

Přeji hodně naběhaných podzimních a zimních kilometrů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *