Strava a její vliv na sportovní výkon?

  • by

Strava před sportovním výkonem může mít zásadní vliv na samotný výkon. V pozitivním i negativním směru. V dnešním článku si řekneme několik základních poznatků.

Vitamin C, strava, doplňky

Mottem Olympijských her je slovo „Kalokagathia“ – spojení duše a těla. Na lidské tělo je potřeba nahlížet komplexně. Základem úspěchu sportovců je samozřejmě trénink, ale aby tělo mohlo fungovat, je nutné mu dodat palivo – energii ze zdravé výživy. U vytrvalostních sportů dochází k vyčerpání glykogenu, a je potřeba dodávat výživu i během výkonu.

Jaké potraviny zvolit, aby strava byla pro organismus přínosem a nezatěžovala tělo více než je nezbytně nutné? Ušetřenou energii sportovec využije pro vlastní výkon.

Základním pravidlem je pestrost a vyváženost stravy. Ideální podíl sacharidů, proteinů a lipidů je 55 %, 15 %, 30%. U vytrvalostních sportů se poměr liší, zvyšuje se podíl sacharidů na úkor lipidů – 60-70 % sacharidů, 15-25% lipidů. Důležitou roli hraje i dostatek vitamínů. U sportovců je jejich potřeba více než u nesportující populace.

Klademe důraz na kvalitu stravy, vyhýbáme se chemickým přísadám, přepáleným tukům. Pokud organismus nebude metabolizovat tyto nezdravé složky stravy, zůstane mu více energie na regeneraci, nutnou pro sportovní výkon.

U vitamínů dáváme přednost doplnění ovocem a zeleninou. Až poté lze přistoupit k doplňování vitamínů, minerálů a dalších suplementů pomocí doplňků stravy.

Jak kvalitní zdroj paliva pro své tělo zvolíme, tím více nás tělo podrží při našem sportovním výkonu i v běžném životě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *