Sprinty v maratonském tréninku

  • by

Na první pohled maratonec, půlmaratonec nepotřebuje umět sprintovat. Přesto je vhodné zařazovat i v přípravě vytrvalců rychlé krátké úseky. Proč se dozvíte z tohoto článku.

Sprinter



Velký počet běžců se na sociálních sítích chlubí tím, jak zvyšuje objem naběhaných kilometrů. Ano, je to jedna z cest, jak zlepšit výkonnost. Já ale říkám, že objem není všechno a výkonnost se dá posouvat i jinak, mnohdy efektivněji. Jednou z možností je opakované běhání krátkých sprinterských úseků. Jaký má tento trénink efekt?

Lepší odbourávání laktátu

Zařazováním sprinterských úseků v trvání 10-15 sekund zlepšujeme odbourávání laktátu a tím posouváme anaerobní práh. Běžec pak může delší dobu běžet ve vyšším tempu.

Lepší efektivita běhu

Při sprintu se zvýší počet svalových vláken zapojených do pohybu, zlepší se přenos informací z mozku do svalu a opačně. V závodě pak dokážeš delší dobu udržet vyšší tempo.

Zvýšení síly svalů

Zvýšení svalové síly se hodí hlavně ve stavech vysoké únavy v závěru vytrvaleckého závodu.

Lepší metabolismus

Zařazováním opakovaných sprinterských úseků naučíme tělo lépe metabolizovat glukózu, což se projeví na lepší vytrvalostním výkonu.

Naprosto zásadní pro trénink tohoto typu je řádné rozcvičení, jinak hrozí zranění. V našich trénincích následuje po důkladném rozklusání dynamický strečink, běžecká abeceda a několik postupně zrychlovaných rovinek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *