Jak se vám běhá ve vedru?

  • by

V těchto dnech je opravdu horko. Moc na běhání to není. Ale přece nevzdáte přípravu na podzimní maraton, 1/2 maraton, Běchovice nebo jiný závod.
Učitě se dá na delší běh vyběhnou brzo po ránu, ještě než začne pálit slunce. Nebo později večer, po dvacáté hodině.
Pokud už musíte jít v době, kdy je horko, vezměte si sebou pití, ještě před během se napijte. Oblečení samozřejmě co nejméně, vzdušné, lehké. Pokud možno zvolte trasu, kde bude co nejvíce stínu. Výhodou je pokud můžete trénink ukončit někde u vody a po vychladnutí se ozvěžit a zaplavat si.
Občasnému tréninku v horku se ale nebráníme, protože se může stát, že horko bude i na závodě. Pokud na horko budeme připraveni, máme šanci zvládnou závod mnohem lépe než ti, co si v horku nevyběhli.
Příkladem závodu, kde bývá horko, je závod Chodovská vlečka, organizovaný klubem ŠAK Chodov vždy poslední sobotu v srpnu.

Vzhledem k teplotě můžete zvolit tempo o něco pomalejší než jindy, tepová frekvence se vám dostane horkem mnohem výše. Pokud pocítíte nějaké divné věci, bušení srdce a jiné nepříjemné pocity, které běžně nezažíváte, raději hned běh ukončete, snažte se co nejdříve zchladit.
S mojí skupinou, pokud máme v plánu tempový trénink a je opravdu horko, zkracuji úseky a raději se místo tempové vytrvalosti věnujeme rozvoji rychlosti a síly.
Po skončení tréninku je nutné co nejdříve doplnit tekutiny, dát si třeba vychlazené ovoce apod.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *