Strava je pro sportovce důležitá

  • by

Aktivní sportovec potřebuje pro svůj výkon dobrou stravu. Na tom se asi shodneme. V závěru krátkého článku se dozvíte, proč o tom zrovna teď píšu.
Na mnoha a mnoha webech se téma stravy v přípravě a před a v průběhu sportovního výkonu rozebírá horem dolem. Já sám jsem dlouhá léta vegetariánem ( nejím maso – mléko, vejce atd normálně konzumuji ). Nemám pocit, že by mi to v mém koníčku – vytrvalostním běhu nějak vadilo, limitovalo. Zároveň ale vegetariánství nikomu z těch, co chodí na moje tréninky v rámci projektu Rozběháme Vary nebo na výběhy s Mattoni FreeRun, nevnucuji. Dokonce o tom ani moc nemluvím, pokud se někdo nezeptá.

Myslím, že každý si může najít ve stravě to, co mu vyhovuje, před tréninkem, před závodem. Pestrost, čerstvost a vyváženost je asi to, co by měl být základ.
Před třemi lety jsme jeli s několika běžci z naší skupiny na 1/2 maraton do Ústí nad Labem. Byli jsme na místě včas a tak se šlo i na něco k snědku. Každý dle své chuti a zvyku. Když jsem na osmnáctém kilometr předbíhal jednoho z “ mojich “ běžců, který měl být výrazně lepší než já, věděl jsem že to není tím, že by neměl natrénováno. Po doběhu bylo vše jasné – on i jeho přítelkyně zašli do asijské restaurace a dali si 2 hodiny před závodem nějaké „nudle“. A oba postihl stejný problém na trati, těžká žaludeční nevolnost. A bylo po výkonu. Měsíce příprav doslova v čudu……
A proč o tom zrovna dneska píšu ?
Když se tohle stane amatérům, což byl výše uvedený případ, můžeme si říct – no stalo se, nikdo je nevaroval apod. Ale já dnes narazil na článek s titulkem Tatarák porazil hokejisty Chomutova.
A jsem fakt v šoku, jak se může něco takového stát profesionálním sportovcům v profesionálním hokejovém klubu. Někdo přinesl do šatny tatarák a oni si ho dali?
Takže pozor na takovéto dietní chyby!! Rozhodně si před závodem nedávejte nic co nemáte vyzkoušené ! A vyhněte se podobným podnikům s rychlým občerstvením.
Netrénujete na svůj velký závod proto, abyste pak při něm hledali místo, kam „vrhnout“ .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *