O podzimní výkonnosti rozhodneš v létě

  • by

Po jarní části běžecké sezóny je důležité si chvíli odpočinout, vyléčit neduhy a nabrat sílu na podzimní závody. Pokud cítíš po jarní části únavu, dej tělu jeden nebo dva týdny na zotavenou. Je vhodné zařadit i jiné sporty, například plavání, brusle, kolo. Není možné celé léto běhat naplno, pokud chcete být v podzimní části ještě lepší než na jaře. Je třeba se vrátit k pořádnému tréninku.

Odhal slabiny

Začni analýzou jarních závodů, ujasni si kde se stala chyba a co je potřeba zlepšit. Pro každého může být slabinou něco jiného. Pro někoho rychlost, pro druhého nedostatek tempové vytrvalosti nebo špatné dýchání. Nebo chyba přímo v závodě – špatná volba tempa, nezvládnuté občerstvení apod. A na těchto slabinách začni pracovat.

Objem je základ

Bez odběhání dostatečného objemu v nízké intenzitě nikdy nedosáhneš optimální výkonnosti. Základem jsou dlouhé souvislé běhy na nízkých tepech – do 60% maxima tepové frekvence.

Rychlost

Bez rozvoje rychlosti nedojde ani u vytrvalců k výraznému posunu výkonů. Není potřeba běhat maximálním úsilím, sprintem. Vhodné jsou úseky od 200 metrů, v jednom tréninku je žádoucí naběhat něco mezi 3 a 6 km. Lze zařadit i výběhy kratších kopců, zpravidla jednou týdně.

Tempová vytrvalost

Pokud jsi měl v závodech v jarní části sezóny pocit, že ti během dlouhých závodů dochází síla nebo energie, zaměř se více na rozvoj tempové vytrvalosti. Je potřeba běhat několik delších úseků v tempu tvého osobního maxima na desítku nebo půlmaraton. Úseků by mělo být tolik, aby hlavní část tréninku trvala 30-40 minut pokud se připravuješ na desítku nebo 45-60 minut při přípravě na půlmaraton.

Trénink občerstvování

Pokud se připravuješ na dlouhé závody – půlmaraton, maraton – je vhodné občas do tréninku zařadit i nácvik občerstvování. Můžeš tak tělo naučit gel nebo iontový nápoj správně zpracovávat a vyhneš se případným žaludečním problémům při závodě.

Tréninkové plány, individuální tréninky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *