Bezpečný běh v zimě

  • by

Zimní běžecký trénink kromě chladného až mrazivého počasí má i další nebezpečí. Tím je sníh a led – kluzký povrch. Problém má několik možných řešení.

Vhodná obuv

Obuv hraje klíčovou roli pro bezpečný pohyb na kluzkém povrchu. Rozhodně nedoporučuji běhat v silničních speciálech s nízkým vzorkem. Je potřeba použít boty se vzorkem, případně speciální modely vhodné pro pohyb na sněhu. Boty najdete například v e-shopu TOP4RUNNING.

Neběhat

Tuto radu jste asi číst nechtěli. Samozřejmě pokud není podklad extrémně kluzký, běhat lze. Je ale potřeba přizpůsobit rychlost běhu, došlap, odraz. Pozor na podklouznutí při sebězích, raději prudké svahy neběhejte. Skutečně nedoporučuji běhat na čerstvé ledovce.

Náhradní sport

Výborným náhradním sportem místo běžecké přípravy jsou běžky. Běh na lyžích zatěžuje nohy podobně jako běh, není tak náročný na zatížení kloubů a navíc se mnohem více než při běhu používají ruce a trup. Intenzitou zatížení se velmi blíží běhu ve stejných tepových frekvencích.

Běhání s holemi

Běh s holemi – Nordic Running – přinesl do našich končin můj kamarád Milan Kůtek. Je to výborný prostředek v běžecké přípravě v průběhu celého roku, ale zvláště v zimě pomůže získat jistotu při pobybu na kluzkém povrchu. Nordic Runnig je vhodný pro běžeckou přípravu běžců všech výkonností i pro jiné sporty. Začátečníkům s nadváhou uleví zatížení kloubů.

Více o metodě Nordic Runnig se dočtete na mém webu . Tam je k získání i e-book zdarma se základními informacemi nebo si můžete objednat knihu Nordic Runnig

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *